Βροχή από πεφταστέρια στον ουρανό: Το εντυπωσιακό πέρασμα των Λεοντιδών

1697
Γράψου στο Newsletter του Vges.gr και μάθε νέες αφίξεις, συναυλίες, θέατρα και αφιερώματα για την έξοδο σου!
Please wait...

Αλλη μια εντυπωσιακή «παρέλαση» αστεριών, των Λεοντιδών, θα κορυφωθεί τα χαράματα της Δευτέρας 17 και της Τρίτης 18 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Λεοντίδες θεωρούνται μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων. Πέρυσι το θέαμα ήταν απογοητευτικό, επειδή συνέπεσε με την πανσέληνο, όμως φέτος το μισογεμάτο φεγγάρι δεν θα επισκιάσει το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η βροχή Λεοντιδών μετράει περίπου 15 με 40 μετέωρα την ώρα, ενώ κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1833 και το 1966, όταν τα μετέωρα έφθασαν τις πολλές χιλιάδες ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων φαίνεται να προέρχεται από τον Αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τεμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Όταν τα απομεινάρια του κομήτη, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες που βλέπουμε ως πεφταστέρια.

Πηγή: iefimerida.gr