Το ιστορικότερο μπαρ της Αθήνας ονομάζεται Au Revoir

5778
Γράψου στο Newsletter του Vges.gr και μάθε νέες αφίξεις, συναυλίες, θέατρα και αφιερώματα για την έξοδο σου!
Please wait...

«Άνοιξε ένα ωραίο μπαράκι στην Πατησίων αλλά μακριά από το κέντρο». Έτσι καλωσόριζε η εφημερίδα “Μεσημβρινή” το 1958, το Au Revoir στον αθηναϊκό κόσμο.

Το πρώτο μπαρ στην Αθήνα άνοιξε, για την ακρίβεια, το Δεκέμβρη του 1957 στον αριθμό 136, από τους αδελφούς, Θεόδωρο και Λύσανδρο Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Λύσανδρος, ο οποίος δουλεύει μέχρι σήμερα, μου εξηγεί πως πίσω από την ιδιαίτερη αισθητική του μαγαζιού, κρύβεται ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της εποχής, Αριστομένης Προβελέγγιος. Ο πάγκος και η επίπλωση του μπαρ από χυτό σκυρόδεμα μαζί με τα ψάθινα φωτιστικά κλέβουν από την αρχή τις εντυπώσεις.

«Τη δεκαετία του ’60, ο κόσμος προτιμούσε το κονιάκ, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ ουίσκι έπιναν λίγοι». Στο θρυλικό μπαρ της οδού που κάποτε φιλοξενούσε σπουδαία θέατρα και κινηματογράφους, σύχναζαν μεταξύ άλλων, οι Ηλιόπουλος, Χατζηχρήστος, Αυλωνίτης, Τραϊφόρος, η Μάρω Κοντού, η Σοφία Βέμπο, οι αδελφές Καλουτά. «Κάποτε μετά το Ηρώδειο, ήρθε από ‘δω και ο Frank Sinatra. Εκείνος που τον συνόδευε ήταν γνωστός μας. Έφερε το δικό του μπουκάλι Jack Daniel’s αλλά στο τέλος άφησε φυσικά, ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα».

Από τις ιστορίες που έχουν εκτυλιχθεί εκεί, θυμάται μια έγκυο γυναίκα να μπαίνει στο μαγαζί, φωνάζοντας σε έναν κύριο που καθόταν με μια κοπέλα στο πατάρι: «Γιώργο, κατέβα να πάμε σπίτι». Η κοπέλα κατεβαίνει πρώτη και η κυρία της λέει: «Σας ευχαριστώ πολύ δεσποινίς, για την παρέα που κάνατε στον σύζυγό μου». Το συμβάν έγινε χρονογράφημα δια χειρός του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος παρακολουθούσε απ’ το μπαρ. Ο κ. Λύσανδρος θυμάται επίσης τον τσακωμό δύο ανδρών. Κάποια στιγμή γυρίζει ο ένας και λέει στον άλλον, «Αρκετά, εδώ ήρθαμε να πιούμε δυο κυριλέ ποτά».

Η αλήθεια είναι, πως οι ιδιοκτήτες δεν επέτρεπαν καβγάδες μέσα στο μαγαζί τους κι έτσι, ίσως εξηγείται πως -παρά την εποχή- πολλές γυναίκες επισκέπτονταν το μπαρ μόνες τους. Σήμερα, πέρα από την πλούσια κάβα, στο Au Revoir φτιάχνονται και παραδοσιακά κοκτέιλ. Φεύγοντας, μου έρχεται να πω αυθόρμητα τη φράση με την οποία ο Προβελέγγιος, βάφτισε το μπαρ: «Εις το επανιδείν»!

28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα 112 57
Τηλ: 210.823.04.74

Πηγή: didee.gr