Σπήλαιο Περάματος – Το ιστορικό αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείς στα Ιωάννινα

2677
spilaio-ioannina-1

Η χώρα μας έχει τόσα πανέμορφα μέρη για να επιστεφτείς. Γνωστά και λιγότερο γνωστά. Εμφανή, αλλά και λίγο πιο δύσκολο να βρεθούν. Όλα όμως έχουν ένα κοινό και αυτό είναι η απαράμιλλη ομορφιά που προσφέρουν στον επισκέπτη.

Στην παραπάνω κατηγορία θα μπορούσαμε να πούμε πως ανήκει το ιστορικό Σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα, για το οποίο φημολογείται (από διηγήσεις κατοίκων) ότι η είσοδος του ήταν γνωστή πολύ πριν από το 1900.

spilaio ioannina

Σε όσους αρέσει να εξερευνούν νέα μέρη και ιστορικά σημεία της Ελλάδας, ο μεγάλος αγώνας Ioannina Lake Run – 11ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων δίνει τη δυνατότητα σε όσους παρευρεθούν στο γεγονός να επισκεφτούν το Σπήλαιο του Περάματος.

Ένα τριώροφο παλάτι, με ασύγκριτες ομορφιές και θαυμαστά στολίδια, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα των Βαλκανίων (!) και που όσοι επισκεφτούν το «καμάρι» της Ηπείρου θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν και να μάθουν για την ιστορία του.

spilaio perama ioannina

Λίγα λόγια για το σπήλαιο

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, βρίσκεται στα Νότια κράσπεδα του λόφου Γκορίτσα, στο υψηλότερο σημείο του κέντρου του χωριού Πέραμα, δέκα μέτρα υψηλότερα από τη μέση στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 480 μέτρων. Τα πόδια του λούζει η λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, που έγινε ξακουστή με το θρύλο της Κυρά-Φροσύνης και του Αλή Πασά.

Παλαιοί κάτοικοι των Ιωαννίνων, διηγούνται ότι η είσοδος του Σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε όμως τίποτα δε θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα,για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων.

Το εσωτερικό ωστόσο του Σπηλαίου παρέμεινε άγνωστο, από το φόβο ή και το δέος που προκαλούσε, γιατί έπρεπε να προχωρήσει κανείς έρποντας επί 100 περίπου μέτρα, για να φτάσει σε θαλάμους με ψηλές οροφές. Μετά τον πόλεμο, και συγκεκριμένα το έτος 1951, περνώντας από εκεί τυχαία ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος, Ιωάννης Πετρόχειλος έμαθε για την ύπαρξή του. Εισχώρησε σε αυτό και θαύμαζε επί ατέλειωτες ώρες το έξοχο αριστούργημα της ελληνικής φύσης, το πρώτο σε μέγεθος και ομορφιά που συναντούσε στον τόπο μας. Οι εξερευνήσεις συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1953-1956, οπότε και αποκαλύφθηκαν νέα διαμερίσματα. Μεγαλόπρεποι διάδρομοι, εκτεταμένοι θάλαμοι καθώς και ο πλούσιος και πρωτόφαντος στολισμός του παρέπεμπαν σε πολυτελές παλάτι, όπου μόνο χθόνιοι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Έτσι λοιπόν το Σπήλαιο Περάματος αφιερώθηκε στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.

Μάθετε τα πάντα για το Σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα προτού το επισκεφτείτε πατώντας εδώ.