Αθήνα: 10 εστιατόρια που κάνουν την πόλη να μοιάζει με νησί

3988

Τα γαστριμαργικά ραντεβού του καλοκαιριού κλείνονται κάτω από ανοιχτούς ουρανούς, σε τραπέζια βρεγμένα απ’ τη θάλασσα. Από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα και από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Ραφήνα, το άρωμα αλμύρας και ιωδίου αναμιγνύεται με το θεσπέσιο κάλεσμα μεσογειακών πιάτων και μας βάζει σε άκρως καλοκαιρινό mood.

Έχετε μαγαζί και θέλετε ένα αφιέρωμα στο Vges.gr – Επικοινωνήστε μαζί μας!

Ιστιοπλοϊκός

Διαχρονικό στέκι στο Μικρολίμανο, με καλόγουστη θαλασσινή αισθητική, ωραία πιάτα μεσογειακών αποχρώσεων και πολυτελή σκάφη σε πρώτο πλάνο. Άφθονο ξύλο, μπλε αποχρώσεις, χιονάτα τραπεζομάντηλα και ναυτικές λάμπες σ’ έναν χώρο που μοιάζει με πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που έχει αγκυροβολήσει. Το φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή σε κρούστα από αλάτι παραμένει σταθερή αξία, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το γιουβέτσι αστακού. Αν πάτε πρωί πολύ πιθανόν να πέσετε πάνω σε αγώνες laser ή μαθήματα ιστιοπλοΐας. Αν ζηλέψετε, η σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης είναι ακριβώς δίπλα. Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4134084, από €35 το άτομο.

Ιθάκη

Πεύκα, θάλασσα και αστέρια σε μια συγχορδία. Ένα εστιατόριο-all time classic επιλογή για ψάρι, με εξαιρετική θέα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης και κοσμοπολίτικο αέρα. Η κουζίνα κινείται σε μοντέρνους μεσογειακούς ρυθμούς, ενώ το φρέσκο ψάρι και η γνώση του σωστού ψησίματός του έχουν θεμελιώσει το μύθο του εστιατορίου που έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς jet set. Εκτός από κλασικές θαλασσινές επιλογές (ριζότο θαλασσινών, αστακός γκρατινέ, μαύρος μπακαλιάρος με miso κ.ά.), θα βρείτε και πιάτα κρεατικών, όπως το εξαιρετικό φιλέτο Chateaubriand, αλλά και sushi. Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης, τηλ.: 210 8963747, από €50 το άτομο.

Island

Το «νησί» της αθηναϊκής Ριβιέρας προσφέρει υπέροχες στιγμές διακοπών τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες στην Αθήνα. Πάνω στον βράχο, σε συνέχεια του club, απλώνεται το εστιατόριο του Island. Από την κουζίνα βγαίνουν νόστιμα, δημιουργικά πιάτα με κρέας, ψάρι και χειροποίητα ζυμαρικά από τον βραβευμένο σεφ Νίκο Σκλήρα, τα οποία απολαμβάνεις με θέα το μαγευτικό θαλασσινό τοπίο. Επιπλέον, στο μενού υπάρχει και το φημισμένο sushi section, με υπέροχες επιλογές για τους λάτρεις του είδους. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με cocktails από έμπειρους mixologists, lounge μουσικές και dance parties. 27ο χλμ. Αθηνών- Σουνίου, Βάρκιζα, τηλ. 210 9653563, από €40 το άτομο.

Vive Mar

Πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή παράδοση, με έμφαση στις ιταλικές γεύσεις, και άκρως ατμοσφαιρικό ντεκόρ που αφήνει τη θάλασσα και τις χρωματικές εναλλαγές που δημιουργεί να δεσπόζουν. Η αίσθηση είναι σαν να βρίσκεσαι σε εστιατόριο κάποιου νησιού που συνδυάζει τον κοσμοπολίτικο αέρα με το ανέμελο των διακοπών. Λεωφ. Καραμανλή 18, Βούλα. τηλ.: 210 8992453.

Varoulko Seaside

Από το 2014 το εμβληματικό Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου έριξε άγκυρα στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Ο διάσημος σεφ επέστρεψε στις παλιές γειτονιές του για να συνεχίσει τον δημιουργικό διάλογό του με το ψάρι και τα θαλασσινά. Εδώ, το μεσημέρι μπορεί κανείς να γευτεί πιάτα πιο απλά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως σπανακόρυζο με σουπιές και κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, τα οποία συνοδεύει ιδανικά η νέα λίστα ούζων και ελληνικών αποσταγμάτων, αλλά και η λίστα κρασιών όπου μπορείτε να βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι. Αν πάλι θέλετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο στο γραφικό ξύλινο ντεκ, δοκιμάζοντας δημιουργικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, όπως φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί ή συναγρίδα) με τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα. Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ.: 210 5228400, από €35 το άτομο.

Γαλάζια Hytra

Επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στο πιο hot σημείο της αθηναϊκής Ριβιέρας, στο ξενοδοχείο «Τhe Westin Athens» στον Αστέρα Βουλιαγμένης, και μας προσκαλεί να γευτούμε εξαιρετικές συνταγές με τοπικά προϊόντα απολαμβάνοντας μαγευτικά ηλιοβασιλέματα με θέα το Σαρωνικό. Σε μια ζεν βεράντα που ισορροπεί ανάμεσα στον ολάνθιστο κήπο με τα πεύκα και τη θάλασσα, θα δοκιμάσετε το φρέσκο ελληνικό μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Τάσος Μαντής. Κολοκυθανθοί γεμιστοί με καραβίδα, σάλτσα αγριομάραθου και σιγομαγειρεμένες ντομάτες, λαβράκι με κριθαρότο και αβγοτάραχο Μεσολογγίου και μοσχαράκι κοκκινιστό με σιουφιχτά Κρήτης είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα. Απόλλωνος 40, τηλ.: 210 8901556, από €50 το άτομο.

Καστελόριζο Βάρκιζας

Ο παφλασμός και τα αρώματα της θάλασσας δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί. Ανάλαφρη country style αισθητική, χρώματα της άμμου και λευκά τραπεζάκια δίπλα από εκεί που δένουν τα ψαροκάικα. Τα προσεγμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας, που είναι εμπνευσμένη κυρίως από τα θαλασσινά, η παράδοση στο φρέσκο ψάρι και οι εικόνες καλοκαιριού που μας προσφέρει όλον τον χρόνο, είναι οι λόγοι που κάνουν το Καστελόριζο στη Βάρκιζα μοναδικό. Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, τηλ.: 210 9655022, από €30 το άτομο.

 

Γαρμπή

Από το 1924 συνεχίζει (τρεις γενιές) την παράδοση στο Καβούρι. Ανανεωμένο σε γεύσεις και εμφάνιση, φέρνει καθημερινά από Λέρο, Κάλυμνο και Πάτμο ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή. Ο χώρος λιτός και ευχάριστα φωτισμένος, με το λευκό να κυριαρχεί και τα τραπέζια να στρώνονται δίπλα στο κύμα. Η μελιτζανοσαλάτα με την υπέροχη καπνιστή γεύση, το αυθεντικό γαριδάκι Σύμης, ο μουσακάς γαρίδας και το λαβράκι σεβίτσε δεν χάνονται με τίποτα. Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασί δικό τους, λευκό ή κόκκινο. Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, τηλ.: 210 8963480, από €30 το άτομο.

Ψαράκια & Θαλασσινά

Σε χαλαρό και ήσυχο περιβάλλον στη Βάρκιζα, το Ψαράκια και Θαλασσινά είναι μια ταβέρνα που ειδικεύεται σε αυτό που λέει το όνομά της. Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μύδια, γαριδομακαρονάδες κι άλλοι λαχταριστοί ψαρομεζέδες παρελαύνουν από τα τραπέζια που είναι στρωμένα σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και φέρνουν στο νου κάτι από Κυκλάδες. Θα το συναντήσετε επίσης σε άλλες δύο διευθύνσεις, στη Νέα Κηφισιά και στο Χαλάνδρι. Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, τηλ.: 210 9654138, από €15 το άτομο

Μπαλκόνι

Ένα restaurant-bar που κρέμεται κυριολεκτικά στην άκρη του βράχου, πάνω απ’ τη θάλασσα, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας. Μεσογειακή κουζίνα που εμπνέεται από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και δίνει έμφαση στις «μεζεδομπουκιές». Δοκιμάστε γαρίδες σε φύλλο καταΐφι και sauce sweet chili, ταλιατέλες με φρέσκο σολομό αρωματισμένες με grappa και κοκοράκι γεμιστό με μπέϊκον και σπανάκι. Πριν ή μετά το κολύμπι στην καταπράσινη παραλία που απλώνεται δίπλα, περάστε από το bar για καφέ, nger food, smoothies και cocktails. Δημοκρατίας 100, Κόκκινο Λιμανάκι, τηλ.: 22940 75888, από €25 το άτομο.

Πηγή: arttable.gr